Håndværksstævnet 2025
“Kunsten som inspirator, det kreative øjeblik.”
Vidarskolen 8. - 12. februar
Foreningen til fremme af pædagogisk anvendelse af kunst og håndværk
KUNST OG HÅNDVÆRKSDAGE I KØBENHAVN 2025 ”KUNSTEN SOM INSPIRATOR, DET KREATIVE ØJEBLIK”
PÆDAGOGISKE VÆRKSTEDSDAGE OM KUNST, HÅNDVÆRK OG HÅNDARBEJDE VIDEREUDDANNELSE FOR FAGLÆRERE OG KLASSELÆRERE
8. - 12. FEBRUAR 2025
KURSERNE FINDER STED PÅ VIDAR SKOLEN, BROGÅRDSVEJ 61, GENTOFTE
Det glæder os igen i år at kunne tilbyde et antal håndværkskurser. Stævnets pris: 4.400 dkr. dækker kursus, kost og kulturarrangement. Studerende 2.500 dkr. Madkurset har reduceret pris: 3.800 dkr. Stævnet begynder: Lørdag den 8. februar 2025 kl. 12.00.
Stævnet slutter med spisning: Onsdag den 12. februar kl. 13.00.
Forplejning: Alle måltider spises i fællesskab på Vidar Skolen.
Materialer: Forefindes på stedet, og skal betales til underviserne. Overnatning: Arrangeres på skolen. Der forefindes madrasser og gæstesenge . Husk sovepose eller sengetøj og hovedpude.
Ankomst : Middag lørdag kl. 12.00. Indkvartering mellem kl. 13.00 og 14.00.
Tilmelding til Gert Hansen senest den 1. februar 2025. Angiv tydeligt navn, adresse og telefon, kursusønske 1 og alternativ 2 samt tilmelding til overnatning på skolen og fødselsdato.
Man kan kun melde sig til ét af kurserne, mens alle andre aktiviteter er fælles for alle deltagere.
Betaling: 4.400 dkr. skal betales til bank (se nederst).
Da der er deltagerbegrænsning på alle hold, bedes eventuelt afbud meldt så hurtigt som muligt, så andre kan deltage.
Fælles eurytmi vil atter være v. Elisabeth Halkier-Nielsen (DK) Husk eurytmisko.
En eftermiddag vil være afsat til et kunst/kulturarrangement.
Følgende kurser bliver afholdt:
Plasticeringskursus: v. Jeppe Flummer(DK).
Kurset er rettet mod såvel faglærere feks. på de højere klassetrin, som mod klasselærere, der vil tage opgaven med modellering ind i feks. hovedfagsundervisningen.
Med udgangspunkt i børnenes alder vil jeg præsentere oplagte øvelser; en slags undervisningsplan 7- 18 år. Herunder tips til praktisk tilrettelæggelse i klasselokalet.
Vi vil sammen udføre en række af disse øvelser.
For læreren selv er det “det kreative øjeblik” der er i fokus: i arbejdet med ler, med sig selv,- og med eleverne. Det kunstneriske i faget og didaktikken. Det er den æstetiske opdragelse af børn - henholdsvis egen selvudvikling. (Der vil være tid til frie individuelle øvelser).
Det er beskidt, sjovt og meget lærerigt for børn fra 7-77. Vel mødt !!
OBS IGEN IGEN, KURSUS: Madlavning v. Peter Sarring (N)
Kurset henvender sig til skolekantiner og til de mange børnehaver og fritidsordninger som dagligt laver mad til børnene. Vi vil gerne rette fokus på denne del af det pædagogiske område. Skolehaver og køkkener viser vejen fra jord til bord og heldigvis er skolehaver mange steder en integreret del af skolens liv. Ofte betegnes mad og brød som godt håndværk. Derfor denne sammensætning af forskelligt godt håndværk.
Vegetarisk og ayurvedisk madlavning med inspiration og krydderier fra det Indiske køkken og helt til det danske folkekøkken. Maden bliver tilberedt med bitre, sure, stærke og søde smage. Der vil blive lavet mad til alle på stævnet.
Håndarbejde v. Anne-Dorthe Grigaff (DK)
Håndarbejdet omfavner hele skoleforløbet fra 1. til 12. klasse. Undervejs antager det mange forskellige udtryk og benytter sig af mangfoldige materialer og metoder. Strik, hækling, broderi, syning, tilskæring, vævning, plantefarvning, tekstiltryk og bogbinding for blot at nævne nogle forskellige metoder for bearbejdning af materialerne.
På kurset vil vi arbejde med optimering af nye og gamle materialer.
At udvikle nye anvendelsesformer for tekstiler og garn gennem kendte håndarbejdsopgaver er det møde som kan virke inspirerende i samspillet mellem lærer og elev.
Vi maler med tråden og dykker ned i forskellige teknikker der kan anvendes på de forskellige klassetrin. Tråden maler billeder, der er forbundet med hovedfagsstoffet på de forskellige klassetrin. Materialeudgifter: 200-300 kr.
Bogbinding v. Gert Hansen og Hanne Mahler (DK)
Vi omgiver os i dag med papir og tryksager på en måde som aldrig før, fra billige reklametryksager til pragtfulde kunstbøger. I vores dagligdag anvender vi papir i alle afskygninger og i skolen udfolder eleverne fra første skoledag deres færdigheder på papir. Som børn tegner, maler og skriver vi i hele vores skoletid et væld af sider med skrift og tegn. Vi klipper og klistrer og folder og former verdener af papir.
Vi vil på kurset fremstille æsker og andre rumlige former og anvende forskellige materialer og farver til udsmykning og dekorering.
Hvis tiden tillader det, vil der også være mulighed for andre småopgaver, såsom papirfoldning og fremstilling af små hæfter og bøger.
Materialeudgifter: ca 300 kr.
Formning i jern v. Einar Svavarsson (S)
I årets smedegruppe vil vi arbejde med ting, som vi kan bruge i dagligdagen.
Vi vil flette forskellige smedeteknikker ind i værket, for eksempel stukning, strækning samt en kunstnerisk bearbejdning af materialet.
Har du specielle ønsker, eller har du tænkt dig at lave noget med en klasse. Det er der plads til.
Skal du for eksempel arbejde med sjetteklasser, er det en passende opgave at forme et skohorn eller en ske. Materialeudgifter: ca. 500 kr.
Metalstøbning v. Felo Hettich (NL)
Temaet er i år: Kunsten at undervise eleverne på de forskellige klassetrin. Fokus vil ligge på, hvorledes vi kan udføre metalstøbning på forskellige klassetrin, og hvordan vi kan organisere arbejdet. Hvordan finder jeg frem til materialerne og hvordan kan jeg hjælpe eleverne til at formgive.
Gennem samtale kommer vi måske frem til ny viden og indsigt, eller vi får opfrisket gammel viden og pædagogiske mål i undervisningen.
Vi kommer til at støbe med bronze, tin og sølv i gibs, støbesand, sepia og MDF. Jeg glæder mig til samarbejdet. Materialeudgifter: 300-600 kr.
Fælles Eurytmi v. Elisabeth Halkier-Nielsen (DK).
Optakt til udstillingen med Jawlensky på Louisiana v. Jeppe Flummer (DK)
Aleksej Jawlensky er måske mindre kendt end sine samtidige; Kandinsky, Klee, Matisse m.fl. Han var selv en del af disse “ Blaue ...... ”, men gik sine egne veje i dette felt af banebrydende malere, der udviklede det moderne, abstrakte maleri.
Jawlenskys værk afspejler et fundamentalt og almenmenneskeligt eksistensspørgsmål. Hvorledes ser og oplever vi det sublime i det skønne? Det skabes i omgivelser i en tid præget af krig, revolutionært, moralsk og æstetisk forfald, og her blev nye spiredygtige kim sået.
Håndværkskurset er nu et samarbejde mellem “Foreningen til fremme af pædagogisk anvendelse af kunst og håndværk” og “Sophia Rudolf Steiner læreruddannelsen i København”
Med venlig hilsen for forberedelsesgruppen Gert Hansen og Hanne Mahler
c/o Gert Hansen - email :gert.h@outlook.dk
____________________________________________________________________ Foreningen Sophia seminariet Merkur Andelskasse 8401-0001042201 Swift/BIC: MEKUDK21 - IBAN DK2884010001042201
Foreningen til fremme af pædagogisk anvendelse af kunst og håndværk
KUNST OG HÅNDVÆRKSDAGE I KØBENHAVN 2025 ”KUNSTEN SOM INSPIRATOR, DET KREATIVE ØJEBLIK”
PÆDAGOGISKE VÆRKSTEDSDAGE OM KUNST, HÅNDVÆRK OG HÅNDARBEJDE VIDEREUDDANNELSE FOR FAGLÆRERE OG KLASSELÆRERE
8. - 12. FEBRUAR 2025
KURSERNE FINDER STED PÅ VIDAR SKOLEN, BROGÅRDSVEJ 61, GENTOFTE
Regning:
Kursusafgift for ......................................................... At betale inden 1. februar 2025: 4.400 d.kr. til 8401-0001042201
Merkur, Bispensgade 16, DK-9000 Aalborg Swift/BIC MEKUDK21
IBAN DK2884010001042201